GC79JTB – [ N.O.P.E. ] CITO Waterloopbos 2017 (ARCHIVED)

Naam: [N.O.P.E.] CITO Waterloopbos 2017 (ARCHIVED)

Type: CiTo

GC Code: GC79JTB
D/T: 1.5/3

Grootte: Anders

Locatie: N 52° 40.495 E 005° 55.225

Hint: –

Beschrijving:

Deze cache is ARCHIVED.

Waterloopbos
Het event

In het Waterloopbos liggen schaalmodellen van zo’n 30 waterwerken uit binnen- en buitenland. Natuurmonumenten knapte diverse vervallen modellen op die overwoekerd waren. Tijdens dit CITO-event zullen we in samenwerking met Natuurmonumenten in dit bijzondere stukje bos aan de slag gaan.

 

 

 

Het Waterloopbos
Als onderdeel van het Voorsterbos werd het Waterloopbos in 1944 aangelegd. Het Waterloopkundig laboratorium in Delft werkte vanaf 1927 aan schaalmodellen van waterwerken. Zij zochten na de Tweede Wereldoorlog een locatie om grotere modellen te kunnen bouwen. Vanwege de ruimte en beschutting was dit deel van het Voorsterbos ideaal.
Het Waterloopbos werd vanaf 1954 gebruikt voor zowel binnen- als buitenlandse projecten. Zo liggen er schaalmodellen van de havens van IJmuiden, Vlissingen en Rotterdam, maar ook van Marsa-el-Bregha (Libië), Bangkok (Thailand), Lagos (Nigeria) en Beiroet (Libanon). In de jaren ’50 en ’60 werden er veel modellen van de Deltawerken gebouwd.
De modellen in het bos werden overbodig toen de computer zijn intrede deed en raakten overwoekerd. Sinds 2002 is Natuurmonumenten eigenaar van het terrein. Zij knapten enkele modellen op en verwijderden begroeiing. In 2016 kreeg het Waterloopbos de status van Rijksmonument.
Er is een bezoekerscentrum waarvandaan diverse wandelingen langs de schaalmodellen beginnen.

Programma

  • 10:00 uur Ontvangst met koffie en thee. Aansluitend toelichting over het gebied en werkuitleg
  • 10:30 uur Richting werklocatie
  • 10:45 uur Aanvang werkzaamheden
  • 12:30 uur Lunch (Op werklocatie, zelf meenemen)
  • 13:00 uur Tweede ronde werkzaamheden
  • 14:30 uur Einde CITO-event. Na het tekenen van het logboek, wordt er een nieuwe Multi uitgedeeld.

Werkzaamheden

We zullen een talud gaan vrijmaken/ snoeien, waarbij er een groep gaat snoeien en de andere groep het snoeiafval opruimt. Verder wordt één van de schaalmodellen vrijgemaakt van lisdodde. Ook zullen we kleischelpen op de paden aanbrengen.

Meenemen

Natuurmonumenten zorgt voor het benodigde materiaal, zoals handschoenen, snoeischaren en zagen. Zelf moet je laarzen meenemen. Het is aan te raden een lange broek en lange mouwen te dragen. Voor de lunch dien je zelf een lunchpakket mee te nemen.

Aanmelden

Door een hier “will attend” te plaatsen, kun je laten weten dat je mee komt helpen deze dag. We kunnen van start bij minimaal 20 deelnemers. Het maximale aantal deelnemers voor dit event is 40 personen. Kinderen zijn welkom vanaf 12 jaar. Wil je bij je aanmelding vermelden met hoeveel personen je komt?

Parkeren

Parkeren kan direct bij de eventlocatie. Vanaf daar gaan we te voet naar de werklocatie.

waterloopbos