GC7BTV1 – [N.O.P.E.] Stroomgoot

Naam: [N.O.P.E.] Stroomgoot

Type: Multi

GC Code: GC7BTV1
D/T: 2/1.5

Size: Klein

Location: N 52° 40.401 E 005° 55.777

Hint: –

Description:

Korte multi langs één van de bouwwerken die zijn overgebleven van het waterloopkundig laboratorium dat hier van 1952 tot in de jaren 90 schaalmodellen heeft gebouwd om waterwerken te ontwerpen en berekenen.

 

Waterloopbos

Het Waterloopbos, onderdeel van het Voorsterbos, werd in 1944 aangelegd en is één van de oudste bossen van Flevoland. In 1952 droeg de Rijksoverheid het bosperceel over aan het Waterloopkundig Laboratorium. Bij elke opdracht werd een proefopstelling op schaal in het bos gebouwd. Zo zijn er de Deltawerken en de havens van Lagos en Vlissingen berekend en ontworpen. Met de komst van de computer werden de schaalmodellen in de jaren 1990 overbodig en verplaatste het onderzoeksinstituut zijn activiteiten naar Delft.

StroomgootVele onderzoeken hadden betrekking op het bepalen van de stabiliteit van zand, grind en stortsteen. Hierbij stroomde water met grote snelheden over één van deze materialen. Daarbij werd bepaald bij welke snelheid het materiaal zich gaat verplaatsen. De resultaten waren van groot belang voor het ontwerp van veel constructies die zijn toegepast bij de Deltawerken.

stroomgoot

De cacheOp het beginpunt kan je een aanwijzing vinden voor het vervolg van deze korte multi.