GC7F2G1 – [N.O.P.E.] Glasvezel in de Polder

Naam: [N.O.P.E.] Glasvezel in de Polder

Type: Traditional

GC Code: GC7F2G1
D/T: 1.5/1.5

Size: Small
Location: N 52° 36.866 E 005° 50.324

Hint: –

Description:

Ook de Noordoostpolder is nu voorzien van een glasvezel netwerk voor supersnel internet. Veel bewoners moesten het hiervoor doen met een telefoonlijntje. Vanwege de lange afstanden tussen de boerderijen en woningen zijn er niet veel marktpartijen geïnteresseerd in het aanleggen van zo’n netwerk. Toch is dat nu gelukt.

Wat is glasvezel?

Glasvezelkabels zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van glas. Het glas wordt vooraf bewerkt met een speciaal gas zodat er een bijzondere mix ontstaat die geschikt is voor datatransport. Glasvezels zijn dunne buigzame vezels die gemengd worden met hars of lijm waarmee draden samengevoegd kunnen worden tot lange kabels en uiteindelijk een heel netwerk.
Kenmerkend voor een glasvezelnetwerk is dat het gebruik maakt van lichtsignalen die ontzettend snel heen en weer worden verzonden. Het heen en weer zenden van lichtsignalen zorgt ervoor dat er een uploadsnelheid bereikt wordt die net zo hoog is als downloadsnelheid. Handig, als bijvoorbeeld foto’s of documenten verstuurd moeten worden.
Naast een hoge internetsnelheid van meer dan 250 Mbit per seconde, kunnen ook televisie- en telefoniesignalen door de vezels verzonden worden.

Glasvezel
De aanleg van glasvezel in de Noordoostpolder

De gemeente Noordoostpolder heeft in 2015 erkend dat in het buitengebied ook een sterke behoefte is aan snel internet. Daarom is een marktverkenning gestart waaruit er uiteindelijk één gekozen is.
We schrijven 8 juni 2016; Via informatieavonden, brieven, posters, ambassadeurs en witte vlaggetjes in de tuinen van reeds aangemelde huishoudens is het gelukt: de aanleg is definitief, ondanks dat het vooraf gestelde aanmeldpercentage van 60% net niet is gehaald.
Op 25 januari 2017 zijn op deze plek de eerste meters geul gegraven. Om het netwerk in de hele Noordoostpolder aan te leggen is zo’n 500 km geul gegraven. In totaal komen er ruim 3000 aansluitingen.
De meeste bedrijventerreinen worden ook aangesloten, maar de dorpskernen blijven vooralsnog uitgesloten.

De cache De cache is neergelegd op de plek waar de glasvezelverbindingen de polder binnen komen. Hier zijn ook de eerste geulen gegraven om elke woning in het buitengebied aan te sluiten op het netwerk.
Let op: het kan handig zijn om een schroevendraaier bij je te hebben.